Vacuüm glas, verreweg het beste isolatieglas

Het warmteverlies in woningen is afhankelijk van bouwstijl, bouwperiode, grootte, onderhoud en de ventilatie. En natuurlijk vooral ook van de soort en oppervlakte aan glas in ramen en deuren.

Het gemiddelde glasoppervlak varieert van ca 15m2 in een appartement, ca 20 min een rijtjeshuis, ca 30m2 in een hoekwoning, ca 35 m2 bij een twee onder een kapwoning, tot ca 50m2  in een vrijstaande woning.

Het warmteverlies van een woning via het aanwezige glas is niet absoluut te geven. Daarvoor zijn de invloed van de oriëntatie, op het zuiden of het noorden, de gemiddelde windsnelheden, de aanwezigheid van bomen en begroeiing en ook het gedrag van de bewoners te divers.  Daarom is het ook lastig om de exacte energiebesparing aan te geven die met het plaatsen van isolerend glas bereikt kan worden. Dan moet rekening worden gehouden met de temperatuur in de kamers gedurende de dag en nacht, met de buiten temperatuur gedurende de dag en nacht, met het aantal dagen dat die bepaalde temperaturen gelden, met de wind die de warmte van de ramen wegblaast, met het soort glas en natuurlijk de hoeveelheid glas in de verschillende vertrekken waar verschillende temperaturen heersen. Maar het effect van goed isolerend glas is natuurlijk globaal aan te geven. In ieder geval draagt isolerende beglazing flink bij aan een hoger niveau van wooncomfort.

Langzamerhand dringt het besef door dat goed isoleren de beste stap is om het energiegebruik voor woningverwarming te beperken. Ramen en deuren zorgen voor ongeveer 25% van het warmteverlies en staat daarmee na het dak (25-35%) en de muren (20-30%) op de derde plaats. Nog voor de vloer (7-15%) koudebruggen en kieren (5-10%) en ventilatie (15-20%).

Nederland maakte vanaf 1948 kennis met dubbelglas met de merknaam Thermopane. De glasplaten werden met lood aan elkaar gesoldeerd en de spouw werd gevuld met lucht. Door de opkomst van metaalcoatings op de binnenkant van het glas en innovaties in de afstandhouders en het afsluiten van de spouw werd zogenoemd hoogrendementsglas steeds populairder. Bij HR, HR+ en HR++ zorgen verschillen in gebruikte metaallaagjes, spouwbreedte, edelgassen in de spouw en materialen in afstandhouders voor oplopende isolatiewaarden.

Maar omdat zelfs HR ++ dubbel glas in lang niet alle opzichten aan de verwachtingen en wensen kan voldoen is inmiddels het drielaags- of triple glas in opmars. Hoewel triple glas veel beter isoleert heeft het ook enkele forse nadelen. Voor triple glas zijn aanzienlijk meer verschillende materialen nodig. Bij drielaagsglas is er natuurlijk allereerst sprake van een extra glasplaat. Ook is een extra afstandhouder nodig, gevuld met silicagel, en met extra butyl en polyurethaan kitafdichtingen. Door het extra gewicht dient bovendien het hang- en sluitwerk extra zwaar en stevig te worden uitgevoerd.

Net als bij dubbelglas moet bij triple glas de extra glasplaat aan een of twee zijden van een metaallaagje worden voorzien en moet de extra spouwruimte met het edelgas argon of krypton worden gevuld om de isolerende werking te verbeteren. 

De dikte van de glasplaten zijn in combinatie met de breedte van de spouw van invloed op de isolerende waarde van triple glas. Bij een opbouw (glas/spouw) van 4 – 7 – 4 – 7 – 4 mm is de U-waarde 1,1 (W/m2K) en bij een opbouw van 6 – 16 – 4 – 16 – 6 mm is de U-waarde 0,7 (W/m2K). Al met al kan de dikte van tripleglas variëren van 2,6 cm tot 4,8 cm en meer.

Niet alle triple glas is hetzelfde en levert dus ook niet dezelfde prestatie. Dit maakt het selecteren op prijs tot een hachelijke onderneming.

WARMTEVERLIES PER GLASSOORT

Bij glas wordt de mate van warmteverlies uitgedrukt in de U-waarde. Dit betekent dat bij enkel glas met een U-waarde van 5,5 (W/m2K), per vierkante meter glasoppervlak per graad temperatuurverschil 5,5 Watt warmte verloren gaat. Per 5 m2 glasoppervlak en een binnentemperatuur van 20 °C komt dat voor de verschillende glassoorten en verschillende buitentemperaturen neer op de volgende warmteverliezen.

Afhankelijk van de soort woning is het warmteverlies bij een buitentemperatuur van 5°C en een kamertemperatuur van 20°C, door de oppervlakte aan glas per soort glas in onderstaande tabel in afgeronde getallen weergegeven.

Het echte voordeel van triple glas, een hoge isolatiewaarde, wordt vooral bereikt als de spouwen voldoende dik zijn. De dikte van het geschikte tripleglas loopt daardoor op tot 5 cm en meer.  Dergelijk dik isolatieglas past niet in de bestaande sponning en dat betekent dat ook een nieuw kozijn moet worden geplaatst, met als gevolg extra kosten, extra werk en extra gebruik van materialen.

Dankzij thermisch beter isolerende, zogenoemde warm-edge afstandhouders is de condensvorming aan de randen van het traditionele meerlaagsglas afgenomen evenals koude en warmteverlies door koudebrugwerking. 

Een extra voordeel van vacuümglas, dat deze problemen van koude randen door afstandhouders helemaal niet kent.

VACUÜMGLAS: IN ALLERLEI OPZICHTEN BETER MET MINDER MATERIAAL

Nederland is overeengekomen de uitstoot van CO2 te reduceren door het gebruik van fossiele brandstoffen, onder ander voor verwarmingsdoeleinden terug te dringen. Door gebouwen beter te isoleren zal de vraag naar energie structureel, permanent en substantieel afnemen. Goed isolerende beglazing van woningen en gebouwen draagt daar zeker aan bij!

Ook heeft Nederland de ambities van Europa om het gebruik van materialen te beperken door fors in te zetten op een circulaire economie onderschreven. Een logische beslissing want zowel  Nederland als Europa zijn relatief zeer arm aan essentiële grondstoffen en zijn door het enorme verbruik van goederen en producten zeer afhankelijk van import. Bovendien gaat het winnen, bewerken, verwerken en transporteren van grondstoffen en materialen gepaard met de inzet van veel energie en inspanningen met alle CO2 emissies van dien. Daarom moet iedere manier om met de inzet van zo min mogelijk grondstoffen en materialen de gewenste resultaten en doelstellingen te behalen alleen al om die reden de voorkeur krijgen.

Als het gaat om energiebesparing door het plaatsen van isolerend glas is er geen andere conclusie mogelijk dan dat de inzet van triple glas leidt tot extra gebruik van grondstoffen en materialen. Daarom moet de keuze eerder vallen op producten die op het gebied van energiebesparing minimaal dezelfde resultaten bereiken maar aanzienlijk minder materialen en energie vergen en bijdragen aan de ambities van circulariteit.

Vacuümglas heeft minimaal dezelfde isolerende waarde als triple glas en daarbij is juist sprake van minder materiaal dan bij dubbel- en drielaagsglas. Vacuüm glas bestaat uit twee glasplaten met een vacuüm spouwruimte van 0,1 tot 0,2 mm. Glazen micro-spacers houden de vacuüm spouwruimte in stand en de randen van de glasplaten worden met zeer fijn gemalen glasfrit aan elkaar gesmolten. Daardoor bestaat vacuümglas uitsluitend uit glas. Dit zal aan het einde van de levensduur het hergebruik en de recycling van dit glas minder bewerkelijk maken en daarmee de kwaliteit en kosten ten goede komen. De totale dikte van vacuümglas is niet meer dan 0,8 cm tot 1,2 cm. Daarmee is het zelfs dunner dan dubbelglas, dat door die ene afstandhouder al gauw 2 tot 3 cm dik is.

Vacuümglas is zo dun dat het in iedere bestaande sponning of kozijn past. Het gebruik van vacuümglas voorkomt zo de noodzaak om nog goede ramen en kozijnen te vervangen.

Dankzij deze gunstige gegevens moet vacuümglas worden beoordeeld als het enige wenselijke en nieuwe isolatieglas. Het biedt ten opzichte van drielaagsglas dezelfde of betere isolatie, laat meer licht door, houdt meer geluid tegen, is 25% minder dik, 50% minder zwaar en volledig circulair en recyclebaar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s