78 miljoen euro down the drain

Paul Masselink, eerder gepubliceerd in Corposcoop, november 2013

Onlangs werd bekend dat het rijk grote energieverbruikers gaat compenseren voor hun hoge elektriciteitsrekening. Toch een bijzondere ontwikkeling.

De rijksoverheid stelt vanaf 1 januari 2014 jaarlijks 78 miljoen euro beschikbaar om bedrijven met een hoge energierekening te compenseren. Die bedrijven krijgen een subsidie om de betalingen voor emissierechten te compenseren. Nu is het systeem van de handel in “emissie rechten” ingevoerd om het gebruik van fossiele energie en daarmee de uitstoot van CO2 terug te dringen. Als je veel verbruikt betaal je hoge kosten voor de emissierechten.

Doel van de emissierechten is dus partijen te bewegen het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Dat men dat in het ons omringde buitenland het gezamenlijk afgesproken emissierechten-systeem niet serieus neemt, is al erg genoeg. Om de concurrentie positie veilig te stellen sluist de Nederlandse overheid nu nog meer belastinggeld naar de grootste energiegebruikers.

Want laten we eerlijk zijn; als je van die enorme grote hoeveelheden elektriciteit of aardgas gebruikt kun je als bedrijf rekenen op een aardige “kwantumkorting “ op de commodityprijs. Als het toevallig zo uitkomt en Duitsland moet een overschot aan (duurzaam opgewekte) energie kwijt kun je zelfs flink betaald krijgen voor de energie die je afneemt. Ook de Regulerende Energie Belasting (REB) is niet zo regulerend dat het een echte stimulans is voor bedrijven om hun verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Bij een verbruik van 10.000.000 kWh bedraagt deze belasting niet meer dan maar liefst €5000!!!

En dat terwijl de particulier en kleine consument (tot 10.000 kWh) bij een gemiddeld gebruik van 3500 kWh al €407,75 aan REB betaalt. Daar komt bij een gemiddelde van 1800 m3 aardgas nog eens €335,16 REB bij. En natuurlijk komt over de totale gemiddelde REB per huishouden nog eens de 21% BTW waardoor de afdracht aan de staat €898,92 bedraagt. En het zou Nederland niet zijn als er niet voor iedere aansluiting een `heffingskorting` beschikbaar is van € 385,53. Hierdoor bedraagt per huishouden voor het gemiddelde gebruik van elektriciteit en gas de REB netto € 513,39 incl. BTW.

Het komt erop neer dat 10 (!!!!) huishoudens voor 35.000 kWh en 18.000 m3 aardgas zelfs meer energiebelasting betalen dan één (!!!) bedrijf dat er 10.000.000 kWh doorjaagt.
Zou het niet een handige zet zijn om die 78 miljoen euro niet weg te geven als een bonus op het verspillende gebruik, maar dit bedrag in plaats daarvan te besteden aan het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technieken en aanpassingen van het proces om het energieverbruik van grote energieslurpers structureel te verlagen. Noem het een investeringscompensatie van 50% voor de investeringen die leiden tot x % vermindering van het energieverbruik. Ongetwijfeld weten de bedrijven zelf heel goed hoe en waar in het proces er hoeveel energie is te besparen. Maar ja, wat is het nut van de noodzakelijke investeringen die bij die lage energielasten natuurlijk niet snel genoeg zijn terug te verdienen. Het terugdringen van het energieverbruik bij de grote energieslurpers met enkele (5 a 10)procenten draagt al flink bij aan de besparingsdoelstelling en heeft ook nog eens bijna geen noemenswaardig effect op deinkomsten uit energiebelastingen.

Om de bedrijven echt in beweging te krijgen is het ook handig als de overheid nu al zou melden dat de REB staffels voor elektriciteit en aardgas drastisch gaan wijzigen. Dat bijvoorbeeld m.i.v. 1-1-2020 het laagste REB bedrag zeg minimaal €0,01.
Voor de grootverbruikers een geweldige stimulans het energieverbruik terug te dringen want dan is de Energiebelasting bij 10.000.000 kWh geen 5.000 euro maar 100.000 euro.
Als de vervuiler betaalt via de REB betaalt moet de REB voor de particulier en de grootverbruiker naar elkaar toe moeten groeien zodat uiteindelijk nog maar een REB tarief resteert.

Tot die tijd moeten de staffels natuurlijk ook veel verder verfijnd worden, zodat iedereen gestimuleerd wordt energie te besparen. Bij een huidige staffel van 0 tot 10.000 of van 50.000 tot 10.000.000kWh mag je die regulerende effecten niet verwachten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s